Friday, January 18, 2008

Renungkanlah...

Suatu hari rasulallah S.A.W. bertanya kepada para sahabat “siapakah makhluk allah yang paling ajaib imannya?
Para sahabat menjawab Malaikat.
“Bagaimana para malaikat tidak beriman dengan allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan allah.”Jawab baginda menafikan.
“para nabi”jawab sahabat lagi.
Bagaimanalah para nabi tidak beriman sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka “nabi membantah lagi jawapan sahabat.
Kami sahabatmu?jawab sahabt lagi.
Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah tengah kamu?jawab nabi..
Akhirnya rasul bersabda,”makhluk paling ajaib imannya ialah mereka yang hidup sesuadah aku.mereka tidak pernah berjumpa tetapi beriman denganku.tetapi mereka mencintai aku melebihi anak dan orang orang tua mereka.mereka ialah ikhwanku.mereka membaca al-quran dan beriman dengan semua seisinya.”
Wahai abu bakar” rasulullah bersabda adakah kamu tidak akan merindui ikhwanku itu kerana mereka juga mencintai engkau kerana engkau sahabatku.
Rasulullah S.A.W. menyambung lagi “berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman dengan ku.dan berbahagialah dengan tujuh kali orang orang yang beriman dengan aku.tapi tidak pernah berjumpa dengan aku.
Ketahuilah sesungguhnya rasulullah S.A.W.itu amat merindui satu toifah dari umatnya yang datang di akhir zaman yang berakhlak seperti akhlak nabi nabi dan berpegang teguh pada jalan jalan sadiqin.mereka ialah orang-orang ganjil dikalangan awamuul muslimin.

No comments:

Followers